Cozo, Helena of mijngezondheid, overal kan je je medische gegevens inkijken: zijn er te veel online medische platformen? (2024)

Mijngezondheid is het overkoepelende portaal

Er is één overkoepelend portaal:mijngezondheid.belgie.bevan de federale overheid.

VolgensIlseWeeghmans is dat hetvertrekpunt als je online je medische gegevens wil raadplegen. "Op dat platform vind je een duidelijkoverzicht. Zie het als een soort toegangspoort waarlangs je informatie over je gezondheid kuntraadplegen."

Deinformatie zelf wordt aangeleverd door andere platformen."Informatie van deeerstelijnszorg zoals huisartsen en apothekers wordt aangeleverd via Vitalink. Informatie van ziekenhuizen komt dan weer van netwerken zoalsCozoenMyNexuzhealth";zo verduidelijkt Weeghmans.

Informatie van deeerstelijnszorgzoals huisartsen en apothekers wordt aangeleverd via Vitalink

Mijngezondheid.belgie.beis een beveiligdplatform. Je moet eerst een account aanmaken en inloggen. "Als je ingelogd bent, zie jeverschillende tegels waar je kan op klikken. Dat kan bijvoorbeeld informatie zijn van je huisarts,van het ziekenhuis of laboresultaten.Je kunt er bijvoorbeeld ook de resultaten van jecovidtestzien en jevindt er algemene informatie over de vaccinatiestrategie en het coronavirusin het algemeen", zo vertelt Weeghmans.Je kan ookzelf gegevens invullen op het platform. "Datgaat dan over orgaandonatie en wilsverklaringen."

Het Vlaams Patiëntenplatform is positief over mijngezondheid.belgie.be. "Wevinden het belangrijk dat patiënten hun gezondheidsgegevens zelf kunnen opvolgen en ingeven", vertelt Weeghmans.Maar dat neemt niet weg dat er nog veel verbeteringen mogelijk zijn. "Het ishet meest completeportaal,maar de gegevens zijn niet altijd volledig. Dat hangt ervan af of artsenen ziekenhuizen de gegevens uptodate houden", aldus Weeghmans.

Het ishet meest completeportaal,maar de gegevens zijn niet altijd volledig

Ziekenhuizen hebben eigen platformen zoals "cozo" en "mynexuzhealth"

De Vlaamse ziekenhuizen gebruiken inmiddels eigen portalen om gegevens met patiënten te delen. Weeghmans weet dat ertwee grote netwerken zijn die gebruikt worden. "In het Gentse en ruime omgeving is datCoZo(Het Collaboratief Zorgplatform). Het is een initiatief van het UZ Gent.Mynexuzhealthis een initiatief van het UZ Leuven en ruime omgeving.Brusselse ziekenhuizen zijn aangesloten bijAbrumetmet Het Brussels Gezondheidsnetwerk."

Eénoverzichtswebsite voor alle ziekenhuizen is er niet. "Je moet per ziekenhuis bekijken of het is aangesloten bij een online platform en welk dat dan is", aldus Weeghmans.

Je moet per ziekenhuis bekijken of het is aangesloten bij een online platform en welk dat dan is

Als je online informatie van een ziekenhuis wil ontvangen, kan je die raadplegen via het ziekenhuisnetwerk of via mijngezondheid.belgie.be. Heel belangrijk is dat je zelf je toestemming moet geven om je informatie te delen. Ze delen dan bijvoorbeeldlaboresutaten,beeldmateriaal van je gebrokenelleboog,beelden van je CT- of MRI-scanofontslagbrieven.Als je merkt dat er gegevens ontbreken, kan je vragen om die aan te vullen.

Vitalink: een initiatief van de Vlaamse overheid

Naast de overkoepelende website mijngezondheid.belgie.be en de platformen van de ziekenhuizen is er ook nogVitalink. Dat is een initiatief van de Vlaamse overheid.Weeghmans vertelt wat hetpreciesinhoudt. "Vitalink is een systeem waarmee zorgverleners digitale gegevens over hun patiënteneenvoudig en veilig met elkaar kunnen delen. Zo kunnenzorgverleners beter samenwerken en hun patiënten de best mogelijke zorg en begeleiding geven."

Vitalink werkt met strenge veiligheids- en privacygaranties. Ook hier moet je als patiënt toestemming geven vooraleer je gegevens gebruikt mogen worden.

My Health Viewer: een initiatief van de ziekenfondsen

My HealthVieweris dan weer de toepassing die de mutualiteiten ontwikkeld hebben.

ROBIN UTRECHT COVID-19 Risicopatiënten "vanaf eind april of begin mei" aan de beurt voor vaccinatie: hoe weet je of je op de lijst staat? En... Update di 30 mrt 2021 18:02

Als je een profiel aanmaakt en je inlogt, heb je toegang tot een soort van medische inhoudstafel.Het gaat dan overjouw overzicht met afspraken voor dokters maar ook je medicatieschema en je vaccinatiegegevens. Je vindt er ook algemeneinformatie overbevolkingsonderzoeken naarbaarmoederhalskan*er, dikkedarmkanker of borstkanker.

Op My Health Viewer kan je vanaf 8 april ook zien of je bent toegevoegd op decovidvaccinatielijst van patiënten met een onderliggende aandoening die na de 65-plussers prioritair gevaccineerd zullen worden.

Wat kan je doen als je denkt dat je een risicopatiënt bent maar je staat niet op de lijst?Ilse Weegmans: "Dan kan je op de website van de mutualiteiten nagaan of jouw ziekte prioritair een gevaar betekent voor covid. Ook apothekers kunnen je informeren. Als je een zeldzame ziekte hebt, zou het kunnen dat je eerst nog naar je huisarts moet. Die kan je dan aan de lijsttoevoegen. Per ziekenhuis zijn er ook twee artsen aangesteld die je ook op de lijst kunnen zetten."

Alle algemene info over de covid-vaccinatie vind je oplaatjevaccineren.be.

Helena, een privé-initiatief voor huisartsen

Gezondheid Wat is Helena en hoe werkt het? "Gratis digitaal gezondheidsportaal dat papieren voorschriften overbodig maakt" di 06 apr 2021 12:12

Helena is eenplatform dat focust op de rechtstreekse communicatie van de patiënt met de zorgverlenersuit de eerste lijn zoals huisartsen en apothekers. Het Vlaams Patiëntenplatform is overwegend positief. "Helena isgoed voor de uitwisseling tussen dezorg en depatiënt. Het is eenprivé- initiatiefenwe hopen dat het in de toekomst ook gratis blijft."

Cozo, Helena of mijngezondheid, overal kan je je medische gegevens inkijken: zijn er te veel online medische platformen? (2)

Zijn er teveel online medische platformen?

Cozo, Helena of mijngezondheid, overal kan je je medische gegevens inkijken: zijn er te veel online medische platformen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6037

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.